Näkövammaisten puutarha (aistien puutarha)

Kapkaupungissa on puutarha, jonka suunnittelussa on otettu huomioon näkövammaisten tarpeet. Terveen silmissä ei puutarha näytä kovin erikoiselta. Köysi johti kasvilta toiselle ja kun köydessä oli solmu, oli vieressä kilpi sokeain kirjoituksella ja tavallisella kirjoituksella kertomassa mikä kasvi siinä oli. Kasvit oli valittu siten, että niitä sai kosketella tai sitten ne olivat aromaattisia tai niiden marjoja saattoi maistella.

Svenska kulturfonden on antanut mahdollisuuden kuljettaa kävijöitä golfautoa muistuttavalla sähköautolla. Jotta istutukset olisivat helpommin kosketeltavissa, on rakennettu muuri, jolloin kasvit ovat vähän korkeammalla sen takana kosketteluetäisyydellä. Tähän saatiin apua Niilo Helanderin säätiöltä. Teiden rakentamiseen on saatu tukea EU:lta (TE-keskus) ja Pomovästiltä.

Alueen suunnittelusta vastaa Linda Pääkkönen, joka ammattikorkeakoulu Novian maisemasuunnittelun koulutusohjelman puitteissa tehnyt sen päättötyönään.

Vapaa sisäänpääsy.

 

 

Luontopolku liikuntarajoitteisille

 

Alueelle on rakennettu lankkupolku, joka on riittävän leveä pyörätuolilla liikkuville. Se kulkee pienen luonnon lammen poikki ja rhododendronalueen ohi ja jatkuu halki metsän, jossa kasvaa myös marjoja ja sieniä. Lankkupolulta näkyy myös osa puulajipuistoa ja satupolkua.

Vapaa sisäänpääsy.

Terapiapuutarha

Terapiapuutarha soveltuu erityisesti henkilöille, jotka kaipaavat hiljaisuutta ja rauhaa, jolloin he voivat palautua stressistä ja loppuunpalamisesta retriitin avulla tai rentoutumisharjoituksen saaristoympäristössä. Puutarhaterapiaa voidaan antaa henkilöille, joilla on psykosomaattisia vaivoja tai jotka haluavat palautua vaikean sairauden tai raskaan terapian jälkeen.

Puutarhaterapiassa käytetään hyväksi luonnon parantavia voimavaroja samalla kun potilaalle annetaan psykoterapeuttista hoitoa vaivoihinsa. Puutarhaterapiaa voidaan myös käyttää dementoituneiden aktivoinnissa, mutta myös humanistiseen retriittiin ja stressin käsittelyyn.

Göran Hampfin poismenon jälkeen ei enää ole mahdollista antaa aktiivista puutarhaterapiaa. Paikkaa voi kuitenkin käyttää omatoimisesti luonnossa tapahtuvaan rentoutumiseen.